Wat is de gezondste manier om af te vallen?

Wat is de gezondste manier om af te vallen?

Dat een dieet lang niet altijd gezond is, weet je ondertussen vast wel. Vooral de zogenaamde crash diëten hebben een slechte naam en dat is niet voor niets. Wanneer je een crash dieet volgt, krijg je namelijk dagelijks veel te weinig voedingsstoffen binnen. Dit komt doordat je dagelijks maar heel weinig calorieën mag eten en dat is nooit genoeg om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Toch zijn er ook diëten die wel gezond zijn, zolang je maar voldoende esesntiële voedingsstoffen binnenkrijgt, is het helemaal niet erg om een tijdje dagelijks wat minder calorieën te eten. Zeker wanneer je overgewicht hebt, kan het juist alleen maar gezonheidsvoordelen geven als je gaat afvallen en dus minder calorieën dagelijks binnenkrijgt.

Verschillende diëten

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende diëten. Ondanks dat er zoveel verschillende diëten zijn, hebben ze vaak veel overlap. Zo zijn ze vaak laag in snelle koolhydraten, hoog in eiwitten, laag in ongezonde vetten, waardoor je automatisch meer gezonde vetten binnenkrijgt. Want vetten zijn helemaal niet je vijand als je wilt afvallen.

Tegenwoordig is het koolhydraatarme dieet erg populair, dit komt doordat het een dieet is wat makkelijk vol te houden is en wat je voor langere tijd kunt volgen zonder dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook heb je enorm veel vrijheid binnen het koolhydraatarme dieet. Je hebt ruime keuze uit producten, voedingsmiddelen en bereidingswijzen. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer speciale koolhydraatarme producten in de winkel te vinden. Dit komt mede doordat het koolhydraatarme dieet zo populair is. Je hebt daarom tegenwoordig zelfs koolhydraatarm brood en pasta. Terwijl dat juist producten zijn waar vaak snelle koolhydraten in voor komen.

Vetten zijn helemaal niet je vijand als je wilt afvallen.

Niet alle koolhydraten zijn slecht

Toch hoef je niet alle koolhydraten te vermijden, het heet niet voor niets koolhydraatarm dieet. Dit betekent dat je koolhydraten verminderd, maar niet geheel vermijd. Toen we namelijk vroeger in de oertijd nog leefden, hadden we helemaal niet zoveel voedsel ter beschikking en al helemaal niet zoveel koolhydraten als tegenwoordig. Hierdoor is ons eetpatroon door de jaren heen drastisch verarderd. Tel daar nog bij op dat we steeds minder zijn gaan bewegen en er steeds meer automatisch gaat, daardoor komen we met zijn allen langzaam aan. Het is daarom belangrijk om je voeding aan te passen op de hoeveelheid beweging die jij dagelijks krijgt. Probeer gezonder te eten, door bijvoorbeeld deze gezonde recepten uit te proberen. Probeer daarnaast ook zo veel mogelijk te variëren.

Niet alle koolhydraten zijn slecht

Verschil snelle en trage koolhydraten

Eenvoudig gezegd zijn er twee soorten koolhydarten, snelle en trage koolhydraten. En zoals de naam al doet vermoeden, worden de snelle koolhydarten eenvoudig en snel afgebroken en opgenomen tijdens te spijsvertering. Terwijl de trage koolhydraten complexer zijn en daardoor doet je lichaam er langer over om de trage koolhydraten uit elkaar te halen, te verteren en op te nemen via de darmwand. Hierdoor komt de energie (=glucose) langzaam vrij en kun je langer met deze energie doen. Dit geldt niet voor de snelle koolhdydraten. Bij deze snelle koolhydraten komt de energie in een keer vrij, waardoor je die niet altijd allemaal kunt gebruiken, tenzij net gaat sporten bijvoorbeeld dan kun je wel wat snelle koolhydraten gebruiken. Kies dus voor trage, complexe koolhydraten en laat de snelle koolhydraten staan.

Snelle koolhydraten vind je in:

 • Wit brood
 • Witte rijst
 • Niet volkoren pasta (witte pasta)
 • Suiker
 • Frisdrank
 • Junkfood
 • Koek/gebak
 • Snoep

Complexe koolhydraten vind je in:

 • Zilvervliesrijst
 • Volkoren pasta
 • Andere volkoren producten
 • Zoete aardappelen
 • Havermout
 • En zelfs in groenten 

En als je tenslotte op zoek bent naar een gezond alternatief op frituren, raden wij aan om van een airfryer gebruik te maken.