Waarom vezelrijke voeding belangrijk is

Waarom vezelrijke voeding belangrijk is

Als je in de supermarkt loopt, is de kans heel groot dat je binnen enkele minuten vele vezelarme voedingsproduct heb gezien.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan witbrood, pasta en witte rijst. Door veel van dit soort producten te eten kun je al snel te weinig vezels binnenkrijgen. Maar is dat een probleem? En waarom is vezelrijke voeding zo belangrijk? In dit artikel proberen we je daar een antwoord op te geven.

De voordelen van vezelrijke voeding

Allereerst zijn vezels belangrijk om een moeilijke stoelgang tegen te gaan. Zo zie je vaak dat mensen die last hebben van verstopte darmen te weinig vezels eten. De functie van de vezels zit hem in het feit dat ze vocht opnemen. Doordat ze in ontlasting worden verwerkt, wordt je ontlasting vochtiger, waardoor het je lichaam gemakkelijker kan verlaten.

Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen uitgerekend tijdens hun vakantie last krijgen van verstopte darmen. In het buitenland kom je immers veel voedsel tegen zoals stokbrood, pasta’s en pizza’s die weinig vezels bevatten en daardoor weinig bijdragen aan een goede stoelgang. Het is dan ook niet voor niets dat er allerlei middeltjes op de markt zijn gebracht die de stoelgang weer snel kunnen stimuleren. Mensen willen immers op een vakantie niet continu met een opgeblazen gevoel rondlopen. Een voorbeeld van een middel dat de verstopping in je darmen tegen kan gaan, wordt in een recent artikel op me-to-we.nl besproken.

Naast het feit dat vezelrijke voeding goed voor de stoelgang is, helpt het ook bij het afvallen om voldoende vezels te eten. Zoals gezegd nemen vezels vocht op je darmen, daardoor worden ze groter en dat geeft een vol gevoel. Bovendien zijn vezels caloriearm. Je krijgt dus minder calorieën binnen als je vezelrijke voeding eet, maar desondanks krijg je minder snel honger.

In welke voedingsproducten zitten veel vezels?

Nu je weet wat de voordelen van vezels zijn, wil je natuurlijk weten via welke voedingsproducten je vezels binnen kunt krijgen. Allereerst zitten ze veel in groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli en zoete aardappelen. Daarnaast is zilvervliesrijst een betere optie dan witte rijst. Maar ook producten zoals advocado, havermout en volkorenbrood zitten vol met vezels. Je ziet, het zijn geen bijzondere producten en je kunt ze zo in de supermarkt kopen.

Is het beter om geen vezelarme voeding meer te eten?

Wij zijn geen doctoren, dus daar kunnen we niks over zeggen. Maar over het algemeen kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om zo nu en dan bijvoorbeeld een croissantje of witte rijst met een lekkere currypasta te eten. Waar het om gaat, is dat je de balans zoekt en er daarbij voor zorgt dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Maar vezelrijke voeding is natuurlijk op zichzelf staand onvoldoende om gezond te blijven. Voldoende water drinken en voldoende lichaamsbeweging zijn natuurlijk ook heel belangrijk. Geef dus ook aan die zaken voldoende aandacht.