Last van verstopte darmen

Last van verstopte darmen

Waarschijnlijk heb je er ook wel eens last van: verstopte darmen, ook wel obstipatie genoemd. Hier is sprake van als je ontlasting harder is dan normaal of wanneer je ineens opmerkelijk minder vaak naar het toilet moet dan voorheen.

Waarom je darmen kunnen verstoppen

Er zijn tal van redenen waardoor er een verstopping in je darmen kan optreden. Een oorzaak die vaak voorkomt is het te weinig consumeren van vezelrijk voedsel. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmflora, omdat ze vocht vasthouden. Door het vocht blijft je ontlasting soepel. Wanneer je te weinig vezels eet, droogt je ontlasting sneller uit en wordt het harder, waardoor het kan voorkomen dat je moet persen om je ontlasting kwijt te raken. Hierdoor kun je last krijgen van aambeien, waardoor het kwijtraken van je ontlasting een nog vervelender proces kan zijn. Overigens is het zo dat wanneer je voldoende vezels eet, je ook voldoende water moet drinken. Anders hebben de vezels onvoldoende vocht om vast te houden en wordt de ontlasting alsnog hard.

Een andere belangrijke oorzaak van een verstopte stoelgang is te weinig lichaamsbeweging. Tegenwoordig hebben veel mensen een zittend beroep waarbij ze iedere dag urenlang onafgebroken in een stoel zitten. Het stilzitten kan op lange termijn voor verstopte darmen zorgen. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag voldoende lichaamsbeweging hebt. Haal bijvoorbeeld je eigen drinken en ga tijdens de pauzes een blokje om. Op die manier heb je een deel van je dagelijkse behoefte aan lichaamsbeweging al ingevuld.

Een derde oorzaak waar veel mensen last van hebben als hun darmen verstopt raken is stress. Door stress is je lichaam minder ontspannen en heb je de neiging te verkrampen. Dat komt een goede stoelgang niet ten goede.

Hoe kun je de stoelgang weer stimuleren?

Over het algemeen is het zo dat als je de oorzaken van een verstoorde stoelgang zelf aanpakt, de stoelgang voldoende wordt gestimuleerd om weer in een normaal patroon te komen. Heb je echter veel last van je verstopping of bijkomende klachten? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

Maar zoals gezegd kun je een verstopping meestal zelfstandig snel oplossen. Zoals je inmiddels weet speelt vezelrijke voeding hierbij een belangrijke rol. Om je een idee te geven wat we hiermee bedoelen: denk hierbij aan zilvervliesrijst, pruimen en volkorenbrood. Maar zoals gezegd, is het belangrijk om met dergelijke voeding voldoende water te drinken en dat je voldoende lichaamsbeweging hebt, hou dit dus in de gaten.

Verstopte darmen tijdens de vakantie

Ieder jaar weer krijgen veel mensen tijdens hun vakantie last van verstopte darmen. Sterker nog, als je op internet gaat kijken, kom je vele interessante artikelen tegen over verstopte darmen tijdens de vakantie. Een belangrijke oorzaak hiervan is de vakantiestress die mede veroorzaakt wordt door het feit dat je op een vreemd toilet je behoefte moet doen. Daarnaast eten veel mensen tijdens hun vakantie vezelarm voedsel. Eet hier dus niet teveel van als je dit jaar nog op vakantie gaat. Voorbeelden van vezelarm voedsel waar je niet teveel van moet eten, zijn onder andere stokbrood, croissants, witte pasta’s, pizza’s en witte rijst.

Nog even dit

Verstopte darmen kunnen voor een zeer oncomfortabel gevoel zorgen en vaak had je de oorzaken van de verstopping kunnen aanpakken. Streef daarom preventief een gezonde levensstijl na. Dat is niet alleen beter voor je stoelgang, maar ook voor je energieniveau. En zeg nu zelf: het is toch veel prettiger om dagelijks energiek je dag door te brengen, dan suf en vermoeid doordat je te weinig aandacht aan je levensstijl besteed?