Kom erachter welk soort snurker je bent

Kom erachter welk soort snurker je bent

Iedereen snurkt wel eens. De een harder en vaker dan de ander, maar wist je dat er ook verschillende soorten snurkers zijn? 

Dat verklaart ook waarom er zoveel verschillende oplossingen tegen snurken zijn. Van snurkbeugels tot hoofdkappen, en van anti-snurk kussens tot voedingsmiddelen. Als je snurkt kan het dus heel goed zijn dat het ene product het gewenste effect heeft en je het andere product als ‘nutteloos’ bestempelt. Oké, terug naar de kern, welke snurkers zijn er zoal en wat voor soort snurker ben jij?

Mondsnurkers

Mensen die alleen snurken als ze door de mond in- en uitademen, worden ook wel mondsnurkers genoemd. De oorzaak van het gesnurk is vaak terug te vinden in een vernauwing van de luchtwegen. Dat kan onder andere door verslapt weefsel komen, door het gebruik van bepaalde medicijnen. Verslapt weefsel gaat door de ademhaling trillen, waardoor het bekende snurkgeluid wordt geproduceerd. Oorzaken waardoor je via je mond ademt kunnen zeer divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verkoudheid, waardoor je neus is verstopt.

Keelsnurkers

Keelsnurkers zijn herkenbaar aan het zeer harde snurkgeluid dat ze produceren. Ook hier is de oorzaak terug te vinden in verslapt weefsel in de keel. Het nadeel van keelsnurkers, is dat ze er in iedere slaaphouding last van kunnen hebben, maar vaak is het zo dat op de rug slapen het snurken versterkt.

Neussnurkers

Zoals de naam al doet vermoeden ontstaat het snurkgeluid bij dit type snurker via de neus. Meestal omdat de neus verstopt is. Redenen daarvoor kunnen onder andere een verkoudheid of een allergische reactie zijn.

Om het snurken te verminderen, kun je de neus vrijer maken. Bijvoorbeeld door een neusspray te gebruiken tegen de verkoudheid. Ook zijn er middelen zoals neusspreiders die het ademen gemakkelijker maken, waardoor het gesnurk afneemt.

Wat kun tegen snurken doen?

In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat je diverse dingen kunt doen om het snurken tegen te gaan. We gaan hier nog even nader op in.

Snurkbeugels

Een snurkbeugel doe je s ’avonds in voordat je gaat slapen. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak iets verschuift, het effect daarvan is dat er achterin de keel meer ruimte in de luchtwegen ontstaat. Daardoor kun je beter ademen en neemt het gesnurk bij veel mensen af. Besef wel dat het een hulpmiddel blijft en ieder mens weer anders is. Daarom kan de ene persoon het snurken tot een acceptabel niveau terugbrengen door een snurkbeugel te gebruiken en zal de andere persoon naar een andere oplossing op zoek moeten gaan.

Anti-snurk kussen

Een anti snurk kussen kan met name effectief zijn als je een keelsnurker bent. Vaak neemt het snurken toe als dit type snurkers op hun rug slapen. Het kussen is daarom op zo’n manier vormgegeven dat het niet lekker ligt als je op je rug slaapt. Daardoor word je als het ware automatisch gecorrigeerd als je een ‘verkeerde’ slaaphouding aanneemt.

Voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen hebben een verzachtende werking op de keel. Denk hierbij aan honing en amandelen. Andere voedingsproducten hebben een ontstekingsremmende werking. Een voorbeeld hiervan zijn uien. Door de ontstekingsremmende werking maken uien het ademen gemakkelijker en kan de kans op snurken daardoor afnemen.

Wat is jouw tip tegen snurken?

Nu je weet welke soorten snurkers er zijn en wat je onder andere kunt doen om het snurken te verminderen, zijn we benieuwd of jij nog een andere tip tegen snurken hebt. Snurken is immers voor niemand fijn, dus alle bruikbare tips zijn welkom!